GOFRY WYTRAWNE Z SZYNKĄ I SEREM

Całkiem niedawno podałam Wam przepis na gofry jak z budki nad morzem a także łaciate gofry. Dziś przedstawiam Wam przepis na gofry w wersji wytrawnej z szynką i serem. Wyszły przepyszne, podobnie jak te na słodko tak i te wytrawne są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Idealne jako przekąska imprezowa, jako danie na kolację lub zapakowane do pudełka jako posiłek w przerwie w pracy. Dodatki można dowolnie zmieniać w zależności od tego co kto lubi :) Już niedługo pojawi się kolejny przepis na gofry w wersji wytrawnej :)




Składniki na 3-4 gofry:
* 1 szklanka mąki
* 1 jajko
* pół szklanki mleka
* szczypta soli
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka oleju
* pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
* 150 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
* 150 g szynki konserwowej pokrojonej w bardo drobną kostkę 
* 3 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, ostrą mieloną paprykę, wbić jajko, wlać mleko i olej. Wszystko wymieszać przy pomocy miksera lub trzepaczki. Dodać starty żółty ser, pokrojoną szynkę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać łyżką.
Gofrownicę nagrzać, na płytę wylewać porcje ciasta, piec gofry na złoty kolor. Wystudzić na kratce.










3 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)