MAŚLANA BABKA Z MIODEM I CYTRYNĄ

Pyszna, słodka z lekkim posmakiem cytryny, puszysta i szybka do zrobienia. Przepis na babkę jest naprawdę prosty, robiłam ją już wiele razy i udaje się za każdym razem. A może zagości na Waszych stołach już niedługo z okazji zbliżających się świąt?




Składniki:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 kostka (250 g) masła
* 4 jajka
* 2 łyżki miodu (użyłam miodu lipowego Huzar)
* sok z 1 wyciśniętej cytryny

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, nie przerywający pracy miksera wbijać po jednym jajku. Następnie dodać sok z cytryny i miód, wymieszać. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sitko. Wymieszać
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 1 godziny.
Wystudzoną babkę można polać lukrem z cukru pudru, wody i kilku kropel soku z cytryny lub posypać cukrem pudrem.





4 komentarze:

  1. pyszna, prosta, koniecznie zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam dzisiaj pierwszy raz. Jest pyszna. Wilgotną. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis na babkę z pewnością skorzystam i upieke

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłem cukier zastąpiłem samym miodem. Dodał bym zdjęcie lecz tego typu możliwość jest nie dostępna. Pozdrawiam Piotr

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)