CIASTKA ORZECHOWO- OWSIANE Z MASŁEM ORZECHOWYM GOTOWE W 30 MINUT (BEZ MĄKI)

Dziś częstuję Was pysznymi ciastkami orzechowo- owsianymi. Ich przygotowanie łącznie z pieczeniem zajęło mi 30 minut, w całym domu unosił się zapach orzechów podczas pieczenia. Ciastka wyszły chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Bez dodatku mąki, białego cukru, głównym składnikiem jest masło orzechowe i płatki owsiane. Ciasteczka zniknęły błyskawicznie, co oznacza, że naprawdę są smaczne. Jutro piekę kolejną porcję, kto piecze razem ze mną?



Składniki na około 12- 15 ciastek:
* 130 g masła orzechowego (użyłam pasty orzechowej Radix- bis)
* 90 g brązowego cukru
* 1 jajko
* 1,5 szklanki płatków owsianych
* pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Do miski przełożyć masło orzechowe, wsypać cukier brązowy, wszystko dobrze wymieszać mikserem. Następnie wbić całe jajko, ponownie wymieszać. Na końcu wsypać płatki owsiane i proszek do pieczenia, wymieszać mikserem, tak by wszystko się połączyło (masa będzie dość zbita).
Piekarnik nagrzać do 180'C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dłonią nabierać porcje ciasta, uformować kulkę, którą potem trzeba dość mocno spłaszczyć.
Piec ciastka około 10 minut. 
Ciastka po upieczeniu pozostawić na blaszy, aby wystygły.










3 komentarze:

  1. W rezultacie cukier brązowy jest tym samym, co cukier biały, jednak do jego produkcji wykorzystano barwniki karmelowe. Nie dajmy się zatem oszukać, nie kupujemy cukru zdrowszego, jeśli wybieramy cukier brązowy. Warto zauważyć, że taki cukier, mimo tego, że nie różni się od białego niemalże wcale, kosztuje drożej, a więc i w tym aspekcie jesteśmy stratni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym zrobić takie ciasteczka, nie wiem jednak których płatków użyć. Czy mogą być zwykłe- górskie, czy też błyskawiczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każde płatki będą dobre, ja zazwyczaj wykorzystuje do wszystkiego błyskawiczne :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)