Składniki na około 8 bułek:
* 2- 2,5 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki ciepłej wody
* pół kostki (50 g) świeżych drożdży
* pół łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru
* 3 łyżki oleju
* odrobina mleka do posmarowania bułek na wierzchu
* powidła śliwkowe do środka (użyłam powidła śliwkowe z migdałami Orzech)
Kruszonka:
* 50 g mąki pszennej
* 25 g cukru
* 25 g masła
Wykonanie:
W misce rozkruszyć drożdże, wsypać cukier i zamieszać. Wlać połowę ciepłej wody, wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Następnie wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ścierką i odstawić na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto: mąkę (wsypuję najpierw 2 pełne szklanki, potem ewentualnie dosypuję w razie potrzeby), wodę, olej, sól. Zagnieść ciasto, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoją objętość.
Na stolnicy podsypanej mąką dobrze zagnieść ciasto, podzielić na 8 równych części.
Każdy kawałek ciasta spłaszczyć dłonią, na środku położyć po łyżeczce powideł. Skleić brzegi i uformować kulę, lekko ją spłaszczyć. Bułki przykryć i odstawić na około 15 minut, aby podrosły.
W tym czasie zrobić kruszonkę. Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). Tak przygotowaną kruszonką posypać bułki, które wcześniej należy posmarować mlekiem.
Bułeczki upiec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25- 30 minut.
Ile dokładnie tych drożdży? Kostki są różne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń50g
Usuń