BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ NADZIEWANE POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Oj co to był za zapach, podczas pieczenia bułek, a potem smak ;) Bułeczki wyszły pyszne, pulchne, miękkie. Bułki same w sobie nie są słodkie, słodyczy nadaje im kruszonka i nadzienie. Doskonały pomysł na 2 śniadanie dla dzieci do szkoły. Żałuję, że od anie upiekłam ich z podwójnej porcji, bo zniknęły z talerzyka w mgnieniu oka. Jutro powtórka ;)




Składniki na około 8 bułek:
* 2- 2,5 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki ciepłej wody
* pół kostki (50 g) świeżych drożdży
* pół łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru
* 3 łyżki oleju
* odrobina mleka do posmarowania bułek na wierzchu
* powidła śliwkowe do środka (użyłam powidła śliwkowe z migdałami Orzech)
Kruszonka:
* 50 g mąki pszennej
* 25 g cukru
* 25 g masła


Wykonanie:
W misce rozkruszyć drożdże, wsypać cukier i zamieszać. Wlać połowę ciepłej wody, wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Następnie wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ścierką i odstawić na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki na ciasto: mąkę (wsypuję najpierw 2 pełne szklanki, potem ewentualnie dosypuję w razie potrzeby), wodę, olej, sól. Zagnieść ciasto, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoją objętość.
Na stolnicy podsypanej mąką dobrze zagnieść ciasto, podzielić na 8 równych części.
Każdy kawałek ciasta spłaszczyć dłonią, na środku położyć po łyżeczce powideł. Skleić brzegi i uformować kulę, lekko ją spłaszczyć. Bułki przykryć i odstawić na około 15 minut, aby podrosły. 
W tym czasie zrobić kruszonkę. Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). Tak przygotowaną kruszonką posypać bułki, które wcześniej należy posmarować mlekiem.
Bułeczki upiec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25- 30 minut.








2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)