KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM

Dziś polecam pyszne kruche ciasto ze śliwkami i budyniem. Sezon śliwkowy jeszcze trwa, więc wypadałoby je wykorzystać w cieście. Do tego kubek kawy lub ulubionej herbaty i chwila relaksu gwarantowana. Ciasto to piekę co roku, uwielbiam śliwki i zawsze czekam na nie z utęsknieniem. Szkoda, że to owoce sezonowe a nie całoroczne, bo mogłabym je jeść codziennie ;)



Składniki na blachę 24/27 cm:
* pół kg mąki pszennej
* 3 jajka
* 200 g masła
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 szczypty soli
* około 600- 700 g śliwek węgierek
* 2 budynie śmietankowe
* 4 łyżki cukru
* 3 szklanki mleka

Wykonanie:
W misce umieścić mąkę, jajka, pokrojone w mniejszą kostkę masło, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dłonią zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć ścisło śliwki (prędzej pozbyć się pestek ze  śliwek i przekroić je na pół).
Do garnka wlać 2,5 szklanki mleka, wsypać cukier, całość doprowadzić do wrzenia. W pozostałym mleku (pół szklanki) wymieszać proszek budyniowy. Masę budyniową wlać do gotującego się mleka, mieszając rózgą ugotować budyń. Gorący budyń wylać równomiernie na śliwki. Wyjąć mniejszą część ciasta z zamrażalnika i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na budyń.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciasto około 50 minut. Upieczone, schłodzone ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. 







1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)