PLACKI Z JABŁKAMI NA KEFIRZE

Jeśli szukacie pomysłu na śniadanie, podwieczorek czy posiłek dla dzieci do szkoły to dziś polecam pyszne placki z jabłkami na kefirze. Wychodzą pulchne, lekkie a przepis na nie jest bardzo prosty i tak szybki, że można je przygotować w czasie, kiedy dzieci szykują się rano do szkoły. Moja córka uwielbia przeróżne placki i te również zjadła z apetytem na śniadanie a także poprosiła o porcję placków do lunch boxu i zabrała do szkoły.


Składniki:
* 400 ml kefiru
* 2 szklanki mąki
* 2 jabłka
* 1 jajko
* pół łyżeczki sody
* 2 łyżki cukru
* szczypta soli
* cynamon do smaku (opcjonalnie)
* olej do smażenia
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miski wsypać mąkę, sodę, cukier, sól, wbić całe jajko i wlać kefir. Wszystko dobrze wymieszać mikserem. Opcjonalnie do smaku można dodać cynamon mielony. Na końcu dodać starte jabłka, wymieszać łyżką.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Łyżką wykładać porcje ciasta na średnio nagrzaną patelnię. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron.
Placki można posypać cukrem pudrem.



2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)