KARKÓWKA DUSZONA W KAPUŚCIE KISZONEJ Z WOLNOWARU

Osoby, które śledzą mnie na Instagramie (link do konta tutaj, zapraszam do obserwacji ;)) wiedzą, że od pewnego czasu jestem posiadaczką wolnowaru. Kiedy tylko mam czas to testuję przeróżne przepisy z wykorzystaniem tego właśnie sprzętu. Tym razem postawiłam na karkówkę duszoną w kapuście kiszonej.  Połączenie kapusty i karkówki to doskonały pomysł na smaczny obiad. Mięsko jest kruche, aromatyczne, bardzo ładnie przejdzie kwaśnym posmakiem kapusty kiszonej. Do tego wystarczą ziemniaczki z wody albo tłuczone z masłem i pyszny obiadek gotowy :)



Składniki:
* 6 plastrów karkówki (grubość około 1,5 cm)
* około 700 g kapusty kiszonej
* 1 cebula
* 3 liście laurowe
* 5-6 ziarenek ziela angielskiego
* sól do smaku
* przyprawa do karkówki do posypania mięsa
* odrobina oleju do smażenia

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Plastry mięsa przyprawić z obu stron solą i przyprawą do karkówki. Na patelnię wylać odrobinę oleju, podsmażyć mięso z obu stron. Garnek z wolnowaru rozgrzać na kuchence, podsmażyć na oleju cebulę na złoty kolor. Następnie układać warstwami na zmianę plastry mięsa i kapustę kiszoną (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna należy ją chwilę podgotować w wodzie w osobnym garnku). Pomiędzy warstwami dodać liście laurowe i ziele angielskie. Garnek wstawić do wolnowaru, ustawić na poziom LOW na 6 godzin. Po tym czasie mięso powinno być gotowe do spożycia. 








2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Praktykuję jako samotnie mieszkający męszczyzna przed siedemdziesiątką z gotowaniem w wolnowarze i w zasadzie to tylko to pyszne danie potrafię w nim przygotować. Wdzięczny bym był o prezentację innych sprawdzonych przepisów z tego urządzenia.

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)