KARPATKA Z KREMEM BUDYNIOWYM I NADZIENIEM JAGODOWYM

Karpatka to ciasto wykonane z ciasta parzonego, przełożone kremem budyniowym. Moja wersja dodatkowo wzbogacona została o nadzienie jagodowe. Nazwa karpatka pochodzi od tego, że ciasto podczas pieczenia pięknie, nierówno wyrasta, tworząc góry. Wygląda bardzo efektownie a smakuje tak samo dobrze jak wygląda. Moja rodzina i znajomi uwielbiają to ciasto a jak jest u Was?




Składniki na ciasto parzone:
* 1 szklanka wody= 250 ml
* 150 g masła
* 1 szklanka mąki pszennej
* 5 jajek
* szczypta soli
* szczypta proszku do pieczenia


Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, dodać masło, postawić na palniku grzewczym i zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszać, powstanie jedna zwarta kula, którą należy podgrzewać ciągle mieszając, aby się nie przypaliło około 2 minut. Zdjąć z palnika grzewczego i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 
Zimną masę przełożyć do miski, wsypać szczyptę soli i proszku do pieczenia. Następnie dodawać po jednym jajku i mieszać wszystko mikserem. Ciasto podzielić na 2 części i każdą osobno przełożyć do okrągłej formy średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 25- 30 minut. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta.

Krem budyniowy:
* 2 budynie waniliowe bez cukru
* 500 ml mleka
* 6 łyżek cukru
* 250 g masła w temperaturze pokojowej

Wykonanie:
W garnku zagotować 300 ml mleka z cukrem. Pozostałe 200ml mleka wymieszać z proszkiem budyniu. Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń i ciągle mieszać aż masa zgęstnieje. Budyń wystudzić. Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać po jednej łyżce budyniu. Miksować aż powstanie jednolita masa kremu.

Dodatkowo:
* nadzienie termostabilne owocowe z kawałkami owoców o smaku jagodowym Lauretta

Jedną część ciasta pozostawić w blaszy, na wierzch wyłożyć połowę kremu. Na to rozsmarować nadzienie jagodowe. Następnie położyć pozostały krem, wyrównać wierzch. Na samą górę położyć drugi płat ciasta. Całość wstawić do lodówki na około 2- 3 godziny. Przed podaniem na wierzch można posypać cukier puder.





2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)