PROSTY CHLEB PSZENNY BEZ DROŻDŻY I ZAKWASU

Dziś mam dla Was przepis na chleb, do przygotowania którego nie potrzeba ani drożdży ani zakwasu. Mimo to chleb smakuje rewelacyjnie, miękki i puszysty w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Jego przygotowanie jest banalnie proste, tylko chwila mieszania a w czasie pieczenia w całym domu unosi się wspaniały zapach domowego chleba :)




Składniki:
* 500 g mąki pszennej
* 1 i 3/4 szklanki mleka
* 1 jajko
* 1 łyżeczka cukru
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* pół łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie:
W misce wymieszać mleko z całym jajkiem, następnie dodać wszystkie suche składniki. Wyrobić ciasto. Keksówkę lub nieduże naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć do niej ciasto. Wierzch można posypać makiem, sezamem lub dowolnymi ziarnami. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec około 50 minut.





9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja piekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym, a jeśli keksówka to albo jedna duża albo podzieliłabym ciasto na 2 porcje jeśli mała keksówka :)

      Usuń
  2. Bez jajka i sody oczyszczonej wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w przepisie jajko i proszek do pieczenia :)

      Usuń
    2. I soda, inaczej wątpię, że wyjdzie :)

      Usuń
    3. A jeśli sode zastąpić proszkiem do pieczenia plus normalna ilość proszku ? 😂

      Usuń
  3. A jak długo utrzymuje się świeżość tego chlebka czy tylko 1 dzień miękki i czerstwy się robi czy kilka dni wytrzyma i będzie świeży zaraz będę robić chleb

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję za przepis ❤️ chleb 🍞 się udał i pyszny ❤️

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)