BIGOS Z KISZONEJ KAPUSTY Z WOLNOWARU

Zazwyczaj gotuję bigos mieszając kapustę białą z kiszoną tradycyjnie w garnku. Dziś jednak postawiłam na bigos tylko z kapusty kiszonej z wolnowaru. Z dodatkiem dużej ilości kiełbasy, suszonych podgrzybków i śliwek. Wyszedł rewelacyjny, treściwy, aromatyczny i lekko kwaśny. Od razu większość zamknęłam w słoiki i będzie idealny na tzw. czarną godzinę :)

Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj


Składniki:
* 2 kg kapusty kiszonej (użyłam kapustę kiszoną z marchewką kiszonki Niemiec)
* 30 g suszonych podgrzybków
* 400 g kiełbasy typu śląska
* 100 g koncentratu pomidorowego
* 5-6 liści laurowych
* 5-6 ziaren ziela angielskiego
* 10 ziarenek pieprzu czarnego
* 10 suszonych śliwek
* 400 g żeberka wieprzowego
* 2 łyżki oleju
* przyprawa do bigosu (według uznania)

Wykonanie:
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju.
Kapustę kiszoną drobno pokroić.
Wszystkie składniki na bigos umieścić w wolnowarze. Nastawić na 6h na funkcję LOW. Bigos co jakiś czas przemieszać.


Zapraszam Was na mój kanał na YouTube, gdzie możecie zobaczyć wykonanie bigosu --> kliknij tutaj

Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na Instagramie --> kliknij tutaj








5 komentarzy:

  1. nie dodawala pani do bigosu zadnego plynu?

    OdpowiedzUsuń
  2. 100 g koncentratu z przepisu chodzi o taki bardzo gęsty koncentrat czy o taką bardziej płynną passate

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja właśnie mam w domu swój crock pot bardzo pojemny jest ale nie robiłam w nim bigosu. Hm dzisiaj na obiad będzie bigos.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)