POLĘDWICZKI WIEPRZOWE PIECZONE Z JABŁKAMI I CEBULĄ

Pyszne, aromatyczne, soczyste mięso zapiekane w piekarniku z jabłkiem i cebulą. Powiem Wam, że jak dla mnie połączenie smaków doskonałe, czuć tą cebulkę, czosnek i słodko- kwaśne jabłka. Doskonały pomysł na obiad, do tego świeże ziemniaczki, ulubiona surówka... pycha :)


Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj


Składniki:
* około 500 g polędwiczki wieprzowej
* 3 jabłka
* 1 cebula
* 100 ml wody
* 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz czarny do smaku
* pół łyżeczki suszonej kolendry (użyłam Skworcu)
* olej do smażenia

Wykonanie:
Polędwiczkę wieprzową rozkroić na pół, natrzeć solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kolendrą. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Zarumienione mięso zdjąć z patelni, ułożyć na naczyniu do zapiekania. Cebulę pokroić w piórka, jabłka w ćwiartki, oczyścić je z gniazd nasiennych. W naczyniu wkoło mięsa ułożyć pokrojoną cebulę i jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 1 godziny (po 15 minutach pieczenia do naczynia wlać wodę).







2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)