KOTLETY Z PIERSI KURCZAKA W PAPRYKOWO- CZOSNKOWEJ PANIERCE


Soczyste, delikatne i smaczne kotleciki z piersi kurczaka w paprykowo- czosnkowej panierce. Wyglądają jak tradycyjne kotlety, jednak tu panierka jest zupełnie inna niż bułka tarta i bardzo ważne jest, aby kawałki mięsa przed pieczeniem marynowały się przynajmniej godzinę, aby wszystkie smaki się przegryzły. Przyznam, że nie spodziewałam się, że tak przygotowane kotlety zasmakują również mojej córce, mało tego, 2 dni później spytała, czy mogę jej znów zrobić to pyszne mięsko :)


Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj



Składniki:
* 500 g piersi z kurczaka
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki oleju
* 3 żółtka
* 3 łyżki jogurtu naturalnego
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka soli
* pół łyżeczki pieprzu czarnego (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka papryki słodkiej (użyłam Skworcu)
* pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka majeranku (użyłam Skworcu)
* olej do smażenia

Wykonanie:
Piersi z kurczaka przekroić na małe, płaskie kotlety.
Do miski wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać olej, jogurt naturalny, dodać żółtka, wsypać wszystkie przyprawy, wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki mięsa, wymieszać, by marynata pokryła mięso. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym, żeby kotlety się nie przypaliły.







3 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)