ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ (Z CYNAMONOWĄ NUTĄ)

Śliwki pod kruszonką zwane też inaczej crumble ze śliwkami to przepyszny deser na ciepło przygotowany w kilka chwil. Zamiast śliwek można tu użyć wszystkie inne ulubione owoce i za każdym razem wyjdzie równie pyszny deserek :)





Jeśli podoba Ci się film subskrybuj mój kanał na YouTube --> kliknij tutaj



Składniki:
* 700 g śliwek węgierek
* 3 łyżki płynnego miodu
* 1 łyżeczka cynamonu (użyłam cynamon cejloński mielony Skworcu)
* 1 łyżka masła
Kruszonka:
* 100 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 50 g masła


Wykonanie:
Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Wrzucić śliwki i podsmażać około 3 minut, co chwilę mieszając. Następnie dodać miód, wymieszać. Na końcu wsypać cynamon, dobrze wymieszać i całość podsmażać jeszcze około 2 minut. Tak przygotowane śliwki rozłożyć równomiernie w naczyniu do zapiekania.
Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). 
Tak przygotowaną kruszonką posypać śliwki.
Piekarnik nagrzać do 170'C, zapiekać śliwki z kruszonką około 20 minut.









1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)