STRUCLA DROŻDŻOWA Z NADZIENIEM WIŚNIOWYM

Uwielbiam ciasta drożdżowe, nie wiem dlaczego ale mam do nich ogromny sentyment. Takie ciasta kojarzą mi się z dzieciństwem, drożdżowe ciasto, kubek mleka lub kakao a teraz filiżanka kawy lub herbaty :) Pyszne, pulchne, miękkie ciasto wypełnione przepysznym nadzieniem wiśniowym a na wierzchu kruszonka. Uwielbiam drożdżowe ciasta nie tylko za smak ale i zapach podczas pieczenia.


Składniki na jedną formę keksówkę:
* 250 g mąki pszennej
* 4 g suchych drożdży
* 4 łyżki cukru
* 125 ml ciepłego mleka
* 50 g bardzo rozpuszczonego masła
* 1 jajko
* szczypta soli
* nadzienie owocowe o smaku wiśniowym (użyłam Lauretta)

Wykonanie:
Mleko podgrzać (musi być letnie, ale nie gorące), wlać do miski, wsypać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać. Miskę przykryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Następnie dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić dłońmi ciasto. Ponownie zakryć i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, ponownie wyrobić ciasto. Wałkiem rozwałkować ciasto na grubość około 1-1,5 cm i długość taką, by zmieściło się do keksówki.
Całą powierzchnię ciasta posmarować warstwę nadzienia wiśniowego, zwinąć z rulon. Zwinięte ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut przykryte ścierką.
W tym czasie należy przygotować kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:
* 100 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 50 g masła

Wykonanie:
Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). 
Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec około 45-50 minut.










1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)