DOMOWE WAFELKI DO LODÓW

Domowe wafelki do lodów można wykonać samodzielnie, jednak potrzebna jest do tego specjalna waflownica. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka chwil. Za oknami jest coraz cieplej, więc warto zaopatrzyć się w zapas wafelków i domowych lodów ;) Są pyszne, chrupiące, maślane i można je pochrupać samodzielnie lub przygotować w nich pyszne desery.
Składniki na około 13-14 domowych wafelków do lodów:
* 2 białka jaj
* 1/4 szklanki śmietany kremówki 36%
* 1/4 szklanki cukru
* 70 g masła
* 2/3 szklanki mąki pszennej
* opcjonalnie można dodać kilka kropel ekstraktu o ulubionym smaku

Wykonanie:
Do miski wbić białka jaj, wlać śmietanę kremówkę, dobrze wymieszać przy pomocy miksera. Wsypać cukier, ponownie wymieszać. Masło rozpuścić, wlać do masy, wsypać mąkę, całość dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników.
Waflownicę nagrzać. Na środku wylać łyżkę ciasta, waflownicę zamknąć, piec około 1.5 minuty (wafelki trzeba pilnować i dopasować moc pieczenia waflownicy, aby się nie spiekły).
Jeszcze gorący wafel od razu nawinąć na plastikowy stożek (wafle bardzo szybko twardnieją i potem już nie da się z niego uformować odpowiedni kształt).








2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)