PLACKI ZIEMNIACZANE Z CEBULĄ I CZOSNKIEM

Placki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Obowiązkowo muszą być chrupiące, a ziemniaki ręcznie tarte na tarce. Najlepsze są takie ciepłe, zaraz po usmażeniu, podane ze śmietaną, sosem czosnkowym albo gulaszem. Choć przyznam Wam, że ja najlepiej placki ziemniaczane uwielbiam posypane cukrem, a Wy z czym lubicie placki ziemniaczane?
Składniki na placki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem:
Składniki:
* 1 kg ziemniaków
* 1 cebula
* 2-3 ząbki czosnku
* 2 jajka
* sól i pieprz do smaku
* 3-4 łyżki mąki pszennej
* olej do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną delikatnie odsączyć z nadmiaru wody. Następnie zetrzeć na tarce obraną cebulę, dodać do ziemniaków również przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę wymieszać z jajkami, mąką, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką wykładać porcje placków na oleju, smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać od razu z patelni na ręcznik papierowy, aby obciekły z nadmiaru oleju.






2 komentarze:

  1. Takich placków ziemniaczanych jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)