Szarlotka na krupczatce jest przepyszna, a ciasto jest wyjątkowo kruche. Uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami i dawno nie jadłam. A że ostatnio naszło mnie na pieczenie ciasta, a w szafce zalegały jabłka w słoiku to od razu postanowiłam upiec szarlotkę. Doskonała do podania na zimno jak i na ciepło z lodami waniliowymi lub śmietankowymi. A Wy jak radzicie sobie w te upały? Macie ochotę na pieczenie ciast w upalne dni?
Składniki na szarlotkę na krupczatce (blacha 25 x 30 cm):
Kruche ciasto:
* 500 g mąki krupczatki
* 200 g zimnego masła
* 40 g smalcu
* 3 żółtka
* 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
* 130 g cukru pudru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
* 1 duży słoik jabłek
* cukier puder do posypania na wierzch
Wykonanie:
Ze składników na kruche ciasto zagnieść gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części- 3/4 i 1/4. Mniejszy kawałek ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie blachy wyłożyć równomiernie większy kawałek ciasta, lekko nakłuć widelcem co kawałek.
Piekarnik nagrzać do 170'C, podpiec spód około 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, wyrównać wierzch. Na samą górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta.
Blachę z ciastem ponownie wstawić do piekarnika, całość piec 40-45 minut.
Przestudzoną szarlotkę posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Szarlotka w każdym jednym wydaniu smakuje obłędnie!
OdpowiedzUsuń