ZAPIEKANKI NA BAGIETCE

Zapiekanki na bagietce to pyszne, chrupiące, pełne nadzienia zapiekanki doskonałe na kolację, a także do podania gościom podczas imprez domowych. Takie zapiekanki czasem zdarzy mi się przygotować na szybki obiad, kiedy to nie ma czasu stać długo w kuchni. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, potrzebne są jedynie bagietki, pieczarki, kiełbasa, cebula i ser, duuużo sera ;)

Składniki na zapiekanki na bagietce:
* 1 bagietka
* około 350 g pieczarek
* 1 cebula
* 2 kiełbasy typu śląska
* sól i pieprz czarny mielony do smaku
* około 250 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
* 2-3 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:
Bagietkę rozkroić wzdłuż na pół następnie każdą połówkę przekroić na środku na pół, aby powstały 4 zapiekanki.
Kiełbasę, cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć ze sobą cebulę i pieczarki, następnie dodać kiełbasę. Całość podsmażyć, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Do jeszcze ciepłego nadzienia wsypać około 100 g sera, wymieszać. Tak przygotowane nadzienie układać na bagietce, wierzch posypać resztą startego sera. Piekarnik nagrzać do 190'C, piec zapiekanki, aż ser dobrze się roztopi.





2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)