FIT SŁODKOŚCI Z TERMOROBOTEM ICOOOK FIRMY MPM

Słyszeliście już o termorobocie iCoook firmy MPM? Jest to robot kuchenny z wieloma funkcjami, dzięki niemu w łatwy i szybki sposób można przygotować mnóstwo dań. Ten, kto śledzi mnie na Instagramie miał okazję zobaczyć na profilu kilka relacji na temat tego właśnie robota. Wspominałam tam, że opracowuję dla Was nowe przepisy. Tak więc mam już przepisy na fit słodkości, które przygotujecie z pomocą wyżej wymienionego termorobota. 


Jednak zanim przejdę do przepisów na fit słodkości to najpierw napiszę Wam kilka słów na temat termorobota iCoook, z którym miałam okazję się zaprzyjaźnić (powiem Wam, że przyjaźń ta nastąpiła już od pierwszego dnia).
Termorobot ICoook firmy MPM to wielofunkcyjne urządzenie z funkcją WiFi.  A co można w nim przygotować? Tak naprawdę wszystko, od zimnych po ciepłe dania, kremy, pasty kanapkowe, desery, koktajle, likiery, zrobimy w nim też proste rzeczy takie jak gotowanie ryżu, jajek na miękko lub twardo, ubicie śmietany, masła... oj wiele można tu wymieniać.


Funkcje specjalne
* gotowanie 
* gotowanie na parze
* sous vide
* wyrabianie
* mieszanie
* miksowanie
* siekanie
* blendowanie
* szatkowanie
* krojenie
* ścieranie
* ubijanie
* rozdrabnianie
* emulgowanie
* rozpuszczanie
* kruszenie lodu
* podgrzewanie
* smażenie
* ważenie
* mycie wstępne

Co ma w zestawie termorobot? 
Oczywiście dołączone jest wszystko co potrzebne do przygotowania wszystkich smacznych dań:
* dzbanek ze stali nierdzewnej o pojemności max 3,5 l (użytkowa 2,3 l)
* nóż do siekania, wyrabiania i blendowania
* mieszadło do mieszania zup i innych potraw
* motylek do ubijania masła, majonezu, piany z białek i lekkich kremów
* naczynie do gotowania na parze z pokrywą i tacą
* koszyk do gotowania produktów sypkich, np. kasz czy ryżu
* dwustronna, pełna tarcza do krojenia w plastry i ścierania warzyw oraz owoców
* dodatkowa pokrywa z popychaczem
* silikonowa łopatka
* miarka z podziałką – 10 ml, 20 ml, 30 ml









Dodatkowe funkcje sprzętu:
* panel sterujący jest w całości dotykowy i bardzo prosty w obsłudze
* sprzęt posiada regulację temperatury, która waha się d 37'C do 130'C co 5'C
* timer można ustawić od 0 do 90 minut co 1 sekundę
* jest 12-stopniowa regulacja prędkości + funkcja Turbo
* ważyć można produkty do 5 kg – z dokładnością co 5 g
* działa w języku polskim, angielskim i ukraińskim
* 8 automatycznych programów: zagniatanie, gotowanie na parze, funkcja powolnego gotowania sous vide, gotowanie, rozdrabnianie, siekanie, funkcja Turbo, ważenie
* wgrana książka kucharska z ponad 160 przepisami (liczba przepisów ciągle wzrasta i jest aktualizowana)
* funkcja Revers i Interwał
* otwór w pokrywie dzbanka umożliwiający dodawanie produktów w czasie pracy
* możliwość mycia akcesoriów w zmywarce
* zabezpieczenie przed włączeniem przy nieprawidłowym montażu urządzenia
* uruchomienie urządzenia i zakończenie pracy sygnalizowane dźwiękiem
* wyłączenie urządzenia po zakończonej pracy po 5 minutach bezruchu
* gumowe, antypoślizgowe nóżki



Jak działa wbudowana książka z przepisami?
To bardzo proste. Należy wybrać odpowiednią potrawę (wszystko jest ułożone alfabetycznie), na urządzeniu pokaże się cała lista potrzebnych składników, etapy przygotowania krok po kroku oraz jaki gadżet z dołączonych do wyposażenia jest potrzebny w przygotowaniu potrawy.  Przy wciśnięciu przycisku dalej wszystko tak naprawdę jest już automatyczne, nie trzeba nic ustawiać tylko po kolei dodawać składniki. Dodatkową super dla mnie opcją jest dodawanie przepisu do ulubionych. A jeśli zapomnę dodać albo nie dodam, a chciałabym wrócić po jakimś czasie do zrobionego wcześniej przepisu i nie pamiętam nazwy to można zajrzeć do historii wykonanych przepisów.
Ale oprócz przepisów z książki można tworzyć własne i samemu ustawiać w termorobocie wszystkie funkcje.

Parametry
* obroty: 120-5000 obr./min.
* moc urządzenia: 1300 W
* moc grzałki: 1000 W
* moc silnika: 600 W
* zasilanie: 220-240 V 50/60 Hz




Jak już wspomniałam oprócz testowania wbudowanych w robocie przepisów, tworzę też dla Was własne. Przyznam, że w pierwszych dniach, kiedy to dopiero poznawałam wszystkie funkcje to bardzo się bałam, że coś mi nie wyjdzie, coś włączę nie tak jak potrzeba, jednak moje obawy były zupełnie niepotrzebne. Termorobot iCoook jest bardzo łatwy w obsłudze i samodzielne tworzenie przepisów wcale nie jest takie trudne ;)


Dziś mam dla Was propozycję na 2 przepisy- fit słodkości z termorobotem iCoook
* ciasteczka z czerwonej fasoli
* fit daktylowe kulki mocy

A co powiecie na to, by i te przepisy w przyszłości znalazły się w e-książce z przepisami?

Ciasteczka z czerwonej fasoli



Ciasteczka z czerwonej fasoli
- składniki na około 10 ciasteczek:
* 1 puszka czerwonej fasoli (420 g z zalewą/ 240 g bez zalewy)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
* szczypta cynamonu
* 3 kopiate łyżki masła orzechowego
* 1/4 szklanki (55 g) wody
* 4 łyżki ksylitolu
* 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
* 1 łyżka prażonych orzechów laskowych
 
Wykonanie:
W naczyniu miksującym umieścić nóż. Włożyć 240g odlanej z zalewy czerwonej fasoli, wsypać 2 płaskie łyżki ciemnego kakao, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę cynamonu.


Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zmiksować na gładką masę - czas 20 sekund, prędkość 6. 


Zdjąć pokrywę, łopatką zgarnąć masę ze ścianek naczynia miksującego. Do masy dodać 3 kopiate łyżki masła orzechowego, wlać 55 g wody. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. 


Ponownie zmiksować masę - czas 20 sekund, prędkość 6. 


Zdjąć pokrywę. Łopatką zgarnąć masę ze ścianek naczynia miksującego. Wsypać 4 łyżki ksylitolu, 1 łyżkę ziaren siemienia lnianego i 1 łyżkę prażonych orzechów laskowych. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką.


Zmiksować całość - czas 30 sekund, prędkość 7


Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przy pomocy łyżki nakładać porcję ciasta (1 łyżka ciasta na 1 ciastko), masę lekko spłaszczyć łyżką, nadając ciastkom okrągły kształt. Ciastka układać z niedużym odstępem między sobą, podczas pieczenia ciastka urosną minimalnie i zachowują nadany im kształt.
Piekarnik nagrzać do 170'C, do nagrzanego piekarnika włożyć blachę z ciastkami, piec przez 20-25 minut.





Fit daktylowe kulki mocy



Fit daktylowe kulki mocy
- składniki na około 20 kulek:
* 100 g suszonych daktyli
* 60 g płatków owsianych
* 80 g pestek dyni
* 30 g wiórek kokosowych
* 15 g (2 łyżki) ciemnego kakao
* 160 g masła orzechowego
* 50 g oleju kokosowego
* 150 g zimnej wody

Wykonanie:
100 g daktyli suszonych przełożyć do szklanki, wlać zimną wodę, odstawić daktyle na około 20 minut, aby się namoczyły. Po tym czasie dobrze odlać z nich wodę. W naczyniu miksującym umieścić nóż. Włożyć 100 g namoczonych daktyli, wsypać 60 g płatków owsianych, 80 g pestek dyni, 30 g wiórek kokosowych, 15 g ciemnego kakao, dodać 160 masła orzechowego i 50 g oleju kokosowego. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. 


Zmiksować na gładką masę: temperatura 0 czas 30 sekund prędkość 7. 


Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż. Ze ścianek dzbanka miksującego przy pomocy łopatki zgarnąć masę.


Z masy dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Daktylowe kuleczki można obtoczyć w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach włoskich.






8 komentarzy:

  1. Ciasteczka z czerwonej fasoli zrobione, ale w lekko zmodyfikowanej wersji👌Dodałam tam jeszcze banana i są naprawdę smaczne☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Witam.Jak można ugotować jajka w mrk 18?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do naczynia miksującego zamontować koszyczek, włożyć do niego 6 jajek. Wlać 1300 g wody. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować jajka na twardo. Temperatura 90', czas 18 minut, prędkość 1. Zdjąć pokrywę, miarką wyjąć koszyczek. Jajka wystudzić, następnie obrać ze skorupek.

      Usuń
    2. Skąd taki pomysł na gotowanie jajek? Jajka można wrócić do koszyczka lub samego naczynia . Włączyć program na parze na 10 minut

      Usuń
    3. Oczywiście można i tak :)

      Usuń
  3. u mnie mój icook nie ubija śmietany ani białek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naczynie do ubijania musi być dokładnie osuszone, śmietana schłodzona :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)