ROLADA Z POLĘDWICY WIEPRZOWEJ FASZEROWANA PIECZARKAMI I SEREM

Rolada z polędwicy wieprzowej faszerowana pieczarkami i serem to mięso idealne na obiad. Podane z młodymi ziemniakami, posypane koperkiem, a do tego ulubiona surówka. Polędwiczka wieprzowa to niezwykle delikatne mięso, podana w formie rolady z dodatkami w środku smakuje wybornie. Taką roladę przygotowuje się bardzo szybko i polecam ją na smaczny obiad :)
Rolada z polędwicy wieprzowej faszerowana pieczarkami i serem- składniki:
* około 450 g polędwicy wieprzowej
* 300 g pieczarek
* 1 mniejsza cebula
* garść startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera
* sól do smaku
* pieprz czarny mielony do smaku
* przyprawa do wieprzowiny do smaku
* 2 łyżki masła

Wykonanie:
Z polędwicy odkroić błonki. Przeciąć ją nożem wzdłuż przez środek, ale nie rozcinać do końca. Powinien powstać jeden duży płat mięsa, które trzeba jeszcze rozklepać bardzo cienko przy pomocy tłuczka. Z obu stron mięso oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny.
Na patelni rozpuścić masło. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki, całość podsmażyć do czasu, aż wyparuje woda, którą puszczą grzyby. Na końcu farsz doprawić solą.
Na całości rozklepanego mięsa posypać połowę sera, na to na całości rozłożyć cały farsz grzybowy, na wierzch posypać resztę sera. Z mięsa zwijać roladę wzdłuż dłuższego boku. Mięso owinąć w folię aluminiową. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec mięso w folii około 15 minut, następnie rozwinąć folię i piec mięso jeszcze przez 10 minut. 
Roladę kroić w plasterki.










2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)