BUDYŃ CZEKOLADOWY

Budyniom z torebki zdecydowanie mówimy nie. Odkąd pamiętam to budyń swojej córce gotuję sama. Kiedyś te z paczki były inne, natomiast teraz mam wrażenie, że są one bez smaku i bardzo wodniste. Samodzielne ugotowany budyń czekoladowy jest bardzo prosty i z pewnością uda się każdemu. A w smaku jest naprawdę rewelacyjny o niezwykle intensywnym smaku czekolady. Jeśli macie ochotę na smaczny i szybki deser to jak najbardziej polecam domowe budynie, chwila i gotowe :)



Budyń czekoladowy- składniki na 2 porcje:
* 500 ml mleka
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka masła
* 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:
350 ml mleka wlać do garnka, wsypać cukier, dodać masło, zagotować. W między czasie pozostałe 150 ml mleka wymieszać z kakao i mąką ziemniaczaną. Palnik pod garnkiem z mlekiem zmniejszyć do minimum. Powstałą w kubku zawiesinę wlać do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszać, aby nie powstały grudki, a budyń odpowiednio zgęstniał.





1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)