KARKÓWKA W SŁOIKU CZYLI DOMOWA KONSERWA NA KANAPKI

Od dawna już za mną chodziła taka domowa konserwa z dużą ilością galaretki, więc jest. Pyszna, krucha, aromatyczna karkówka w słoiku czyli domowa konserwa na kanapki. Jej przygotowanie wcale nie jest skomplikowane, a w smaku jest rewelacyjna. Doskonale smakuje do świeżo upieczonego, domowego pieczywa. W dodatku z domowym masłem i ogórkiem kiszonym to już prawdziwy rarytas. Sklepowe konserwy chowają się do domowego mięsiwa :)


Karkówka w słoiku czyli domowa konserwa na kanapki- składniki:
* około 1,5 kg karkówki
* 3-4 ząbki czosnku
* 5 ziaren ziela angielskiego
* 4 liście laurowe
* 1 kopiata łyżeczka soli peklowej
* 1 łyżeczka majeranku
* 100 ml wody
* 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Mięso z karkówki pokroić w kostkę o boku około 2 cm. Przełożyć je do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, sól peklową, wsypać żelatynę i wlać wodę. Mięso dobrze wymieszać dłonią, aby wszystko się połączyło i mięso wchłonęło wodę.
Miskę zakryć, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
Mięso przełożyć do wyparzonych słoików do 2/3 wysokości słoika, lekko je docisnąć. Słoiki szczelnie zakręcić. Następnie włożyć je do garnka i zalać całość zimną wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotować na wolnym ogniu około 2 godzin od momentu zagotowania wody.
Ugotowane w słoikach mięso wyjąć z garnka, pozostawić w chłodnym miejscu do wystudzenia. Następnie przestudzone słoiki przechowywać w lodówce.




10 komentarzy:

  1. Wyglada przepysznie. Tylko jak wyciągnąc ze słoika gotową karkóweczkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja po prostu wkładam nóż do słoika, kroję kawałki i z łatwością je wyciągam :)

      Usuń
  2. \czy ta konserwa jest bez soli i pieprzu, nia ma tych przypraw w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest sól peklowa, ale oczywiście doprawiać można dowolnie według swoich upodobań smakowych :)

      Usuń
  3. Ile słoików trzeba przygotować na taką ilość mięsa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dobrze pamiętam to wyszło mi 5 słoików o pojemności 300 ml :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Jest w przepisie podane ile soli peklowej i żadnej innej nie dodawałam :)

      Usuń
  5. Z tej ilości mięsa ile wychodzi słoików?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dobrze pamiętam to wyszło mi 5 słoików o pojemności 300 ml :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)