PROSTY CHLEB GRAHAM NA DROŻDŻACH

W moim domu co kilka dni pachnie domowym pieczywem. No i dziś właśnie nadszedł ten czas, upiekłam prosty chleb graham na drożdżach. Wyszedł obłędny w smaku, szybki w przygotowaniu i już wiem, że będę go przygotowywała częściej. Ciasto rośnie ekspresowo, chleb po upieczeniu nie kruszy się i można go kroić praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika. Kochani, jeśli lubicie domowe pieczywo to polecam ten przepis i Wam. Ja na pewno jutro będę piekła kolejny bochenek :)


Prosty chleb graham na drożdżach- składniki:
* 400 g mąki graham
* 100 g mąki pszennej
* 370 ml letniej wody
* 7 g suchych drożdży
* 1 płaska łyżeczka cukru
* 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:
Do miski wsypać cukier i suche drożdże, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać, wsypać 50 g mąki pszennej, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 15 minut. Po tym czasie wlać pozostałe 270 ml wody, wsypać 50 g mąki pszennej, mąkę graham i sól. Przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego dobrze wyrobić ciasto. Będzie ono kleiste, ale takie właśnie ma być. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zakryć ścierką i odstawić na 15 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180'C. Piec chleb około 45 minut.
Upieczony chleb wyjąć z foremki, wystudzić na kratce.




2 komentarze:

  1. Zapewne jest bardzo pyszny, muszę upiec po tych świętach ponieważ teraz nie kupię mąki graham - pozdrawiam - dam znać czy mi się udał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę co jakiś czas, pyszny i nieskomplikowany :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)