KRUCHE CIASTKA Z MASZYNKI

Kruche ciastka z maszynki przywołują u mnie miłe wspomnienia z dzieciństwa. Jako mała dziewczynka uwielbiałam je moczone w mleku albo z kubkiem kakao. Są pyszne, maślane, kruche i bardzo proste. Do ich przygotowania potrzebna jest oprócz ciasta maszynka do mielenia mięsa i specjalna nakładka do ciastek. Wiem, że w wielu domach ciastka te się piecze na Boże Narodzenie, jednak dla mnie są doskonałe o każdej porze roku. Za każdym razem, gdy je piekę to robię ciasto od razu z podwójnej porcji. Wtedy nadmiar ciastek zamykam w szczelnie zamkniętej metalowej puszce. Dzięki temu ciastka na długo zachowują swoją świeżość i kruchość.


Kruche ciastka z maszynki- składniki:
* 430 g mąki pszennej
* 100 g cukru pudru
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 żółtka
* 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
* 200 g masła

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ręcznie lub przy pomocy robota z odpowiednią końcówką. Do maszynki do mielenia mięsa zamocować nakładkę do ciastek. Wyciskać dowolne kształty. Ciastka powinny być długości około 3-4 cm. Przekładać je od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciastka około 15-17 minut.








4 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)