CIASTO Z PATELNI Z JABŁKAMI

Brak piekarnika, a jest ochota na ciasto? To żaden problem. Mam dla Was przepis na pyszne ciasto z patelni z jabłkami. Jego przygotowanie nie zajmie więcej niż 15 minut plus czas pieczenia. Jest puszyste, smaczne i nie za słodkie. Doskonałe do krojenia na ciepło. Absolutnie nic nie przywiera do patelni, a ciasto bez problemu daje się obrócić na drugą stronę. Mam nadzieję, że się skusicie i będzie Wam smakowało :)


Ciasto z patelni z jabłkami- składniki:
* 3 jajka
* 100 g cukru
* 150 ml mleka
* 130 g masła
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 300 g mąki
* 1 większe jabłko
* 2 łyżki cukru trzcinowego
* opcjonalnie cukier puder do posypania na wierzch

Wykonanie:
Jabłko przekroić na ćwiartki, obrać, pokroić w plasterki.
W misce wymieszać przy pomocy miksera całe jajka, cukier i mleko. Następnie dodać masło, wymieszać. Pojawią się w cieście grudki masła, ale to w niczym nie przeszkadza. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać ciasto mikserem.
Patelnie wysmarować odrobiną masła, na to równomiernie rozsypać cukier trzcinowy. Poukładać na to plasterki jabłek. Na wierzch wylać ciasto, patelnię zakryć pokrywką.
Patelnię postawić na palnik grzewczy na kuchence, ustawić na słabsze grzanie palnika (aby ciasto się piekło, ale nie przypalało). Kiedy na wierzchu zaczną pojawiać się pęcherzyki to trzeba ciasto odwrócić na drugą stronę i piec dalej do zarumienienia spodu. U mnie cały proces pieczenia zajął około 25-30 minut.








5 komentarzy:

  1. Po prostu wielkie WOW! Przyznam, że nigdy nawet nie pomyślałam o zrobieniu ciasta z patelni. Jestem strasznie ciekawa czy sama wpadłaś na taki pomysł, czy może zainspirowało Cię coś konkretnego? Zapisałam sobie ten przepis i przy najbliższym spotkaniu z przyjaciółkami przygotuję ten wypiek ;) Jestem pewna, że zaskoczę je wszystkie! Akurat jest sezon na jabłka, także będę z nich korzystała, a może też zdecyduję się na inne owoce, choć nie wiem jak to wyjdzie. Wielkie dzięki za ten przepis, będę wpadała tu częściej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda super, a jaki jest rozmiar patelni dla takiej ilości składników ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dobrze pamiętam ta patelnia miała średnicę 24 cm :)

      Usuń
  3. Witam mega jak na wypiek z patelni 😁😁 super wyszło

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)