Kruche ciastka z nadzieniem jagodowym- składniki na około 22 ciastka:
* 400 g mąki pszennej
* 90 g cukru pudru
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 żółtko
* 220 g masła
* cukier puder do posypania
* nadzienie owocowe jagodowe (użyłam Lauretta)
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodać żółtko i masło. Dłonią zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć na matę silikonową lub stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 2 części. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Kwadratową foremką wyciąć ciasteczka. W połowie wyciętych ciastek na środku wykroić ozdobną foremką dowolny kształt. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec je przez około 12-13 minut.
Ciastka z wyciętym środkiem posypać cukrem pudrem. Na całe ciastka wysmarować odrobinę nadzienia jagodowego, zakryć ciastkiem z wyciętym środkiem, lekko docisnąć.
Fajne ciasteczka. Podobne do kocich oczek. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńPysznie wyglądają. Takie ciasteczka to ja chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńProszę śmiało częstować się przepisem :)
Usuń