KRUCHE CIASTKA Z NADZIENIEM JAGODOWYM

Szybkie, proste i bardzo pyszne kruche ciastka z nadzieniem jagodowym. Moja córka uwielbia bardzo tegu typu ciastka, które może sobie potem moczyć w kakao czy herbacie. Dlatego też takie ciasteczka pieczemy bardzo często, jednak staram się, by za każdym razem były inne niż poprzednie. Nadzienie jagodowe doskonale tu pasuje, ciastka są kruchutkie, zapakowane szczelnie w pudełku bardzo długo zachowują swoją świeżość. Przygotowanie tych ciastek to też idealna okazja do wspólnie spędzonego czasu w kuchni z dziećmi. My bawimy się świetnie :)


Kruche ciastka z nadzieniem jagodowym- składniki na około 22 ciastka:
* 400 g mąki pszennej
* 90 g cukru pudru
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 żółtko
* 220 g masła
* cukier puder do posypania
* nadzienie owocowe jagodowe (użyłam Lauretta)

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, dodać żółtko i masło. Dłonią zagnieść ciasto. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć na matę silikonową lub stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 2 części. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Kwadratową foremką wyciąć ciasteczka. W połowie wyciętych ciastek na środku wykroić ozdobną foremką dowolny kształt. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec je przez około 12-13 minut. 
Ciastka z wyciętym środkiem posypać cukrem pudrem. Na całe ciastka wysmarować odrobinę nadzienia jagodowego, zakryć ciastkiem z wyciętym środkiem, lekko docisnąć.



Wpis powstał przy współpracy z firmą Kandy, która jest producentem nadzień Lauretta.



















4 komentarze:

  1. Fajne ciasteczka. Podobne do kocich oczek. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają. Takie ciasteczka to ja chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)