MAŚLANE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ

Maślane ciasteczka z marmoladą są pyszne i proste do zrobienia w domu, które wręcz rozpływają się w ustach. Tak naprawdę nie jest tu potrzebna żadna maszynka do wyciskania ciastek, wystarczy ozdobna tylka cukiernicza i odrobina chęci. Idealne ciastka na jeden kęs do popołudniowej kawy lub herbaty. Od dawna już miałam ochotę na te ciastka, w końcu znalazłam trochę czasu, aby się za ne zabrać i zaspokoić swoje kubki smakowe ;)


Maślane ciasteczka z marmoladą- składniki:
* 300 g mąki pszennej 
* 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
* 4 żółtka jaj
* 200 g masła w temperaturze pokojowej
* 100 g cukru pudru
* opcjonalnie 2-3 krople ulubionego olejku, np waniliowy lub migdałowy
* marmolada wieloowocowa do nadzienia

Wykonanie:
Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misce. Utrzeć przy pomocy robota z końcówką do mieszania. Następnie do masła stopniowo sypać cukier puder i dalej mieszać masę robotem. Kolejno nie przerywając pracy miksera dodawać po jednym żółtku (po każdym dodaniu żółtka masę dobrze wymieszać). Na końcu do masy wsypać obie mąki, dobrze wymieszać ciasto do połączenia składników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie Wilton 1M). Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, z worka wyciskać okrągłe ciastka. Marmoladę przełożyć do worka cukierniczego, na końcu lekko odciąć końcówkę. Na środku każdego ciastka wyciskać kleks marmolady.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciastka około 15 minut.







2 komentarze:

  1. Nigdy ich sama nie robiłam. Zawsze bardzo lubiłam takie ciastka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, są naprawdę bardzo smaczne i wiele lepsze od tych ze sklepowych półek :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)