LIKIER KRÓWKOWY

Likier krówkowy to bardzo popularny trunek, do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilka 3 składników. Idealnie sprawdzi się przy spotkaniu ze znajomymi, na święta, sylwestra, a także jako prezent dla najbliższych. Jest obłędnie pyszny w smaku, delikatny, taki kobiecy ;) Jeśli lubicie takie słodkie, domowe likiery, to myślę, że ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Jak Macie w domu krówki i pozostałe 2 składniki to nie zwlekajcie, przygotujcie likier krówkowy już dziś, a na święta będzie doskonały ;)


Likier krówkowy- składniki na około 800 ml likieru:
* 250 g cukierków krówek
* 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego
* 300 ml czystej wódki

Wykonanie:
Do garnka wlać mleko skondensowane niesłodzone, dodać krówki pokrojone na mniejsze kawałki. Wszystko razem podgrzewać, żeby krówki się rozpuściły. Należy mleko z krówkami ciągle mieszać rózgą, żeby cukierki nie przypalały się na dnie garnka. Gdy krówki juz się rozpuszczą, garnek odstawić na około 30 minut, do wystudzenia. Po tym czasie ciągle mieszając masę w garnku rózgą kuchenną stopniowo wlewać 300 ml czystej wódki. Likier dobrze wymieszać. Przelać go do butelki, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.
Likier krówkowy najlepszy jest po około 3 dniach stania w lodówce. 



4 komentarze:

  1. Chyba lecę do sklepu i go zrobię. Akurat do świąt kilka dni zostało

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny likier. Krówkowy jeden z lepszych. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam nigdy. Chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)