Faworki z serkiem mascarpone- składniki:
* 300 g mąki pszennej
* 250 g serka mascarpone
* 4 żółta
* 1 łyżka octu
* szczypta soli
* olej do smażenia
* cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, serek mascarpone, ocet i sól. Zagnieść ciasto. Drewnianym wałkiem bić ciasto kilka razy, po to, aby wtłoczyć w nie powietrze. Ciasto podzielić na 2 części, Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto bardzo cienko, na grubość około 2 mm. Następnie przy pomocy noża lub radełka wycinać paski szerokości koło 2- 3 cm. Następnie paski przeciąć w poprzek, aby miały długość około 6-7 cm. Każdy pasek delikatnie naciąć w środku i przełożyć przez niego jeden koniec.
W garnku rozgrzać olej, nie może być ani za zimny, ani zbyt gorący. Partiami wkładać faworki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyciągać je na ręcznik papierowy a następnie przekładać do miski. Schłodzone posypać cukrem pudrem.
* 300 g mąki pszennej
* 250 g serka mascarpone
* 4 żółta
* 1 łyżka octu
* szczypta soli
* olej do smażenia
* cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, serek mascarpone, ocet i sól. Zagnieść ciasto. Drewnianym wałkiem bić ciasto kilka razy, po to, aby wtłoczyć w nie powietrze. Ciasto podzielić na 2 części, Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto bardzo cienko, na grubość około 2 mm. Następnie przy pomocy noża lub radełka wycinać paski szerokości koło 2- 3 cm. Następnie paski przeciąć w poprzek, aby miały długość około 6-7 cm. Każdy pasek delikatnie naciąć w środku i przełożyć przez niego jeden koniec.
W garnku rozgrzać olej, nie może być ani za zimny, ani zbyt gorący. Partiami wkładać faworki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyciągać je na ręcznik papierowy a następnie przekładać do miski. Schłodzone posypać cukrem pudrem.
Polecam także:
Nigdy takich nie robiłam. Będę musiała spróbować,
OdpowiedzUsuńPolecam, składników potrzeba niewiele, a są naprawdę smaczne :)
UsuńMniam. Jeśli faworki są delikatne i chrupiące to idealnie. :)
OdpowiedzUsuńIdealne na tłusty czwartek. Może nawet synek by mi pomógł w kuchni
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak smakują faworki z mascarpone. Jak dotąd robiłam tylko tradycyjne, ale chyba pora odejść od schematu. ;)
OdpowiedzUsuńW ciąży robiłam je bardzo często. Synek ma 6 lat i od tamtej pory nie jadłam faworków
OdpowiedzUsuńUwielbiam faworki, ale nigdy nie próbowałam ich z serkiem mascarpone. To brzmi bardzo interesująco! :)
OdpowiedzUsuńChodzą za mną faworki juz od jakiegoś czasu. Muszę w końcu je zrobić.
OdpowiedzUsuńNietuzinkowy przepis. Nie mogę się doczekać aż przetestuję. Dzięki.
OdpowiedzUsuńLatami nie jadłam faworków, aż mam ochotę je zrobić
OdpowiedzUsuńCo jakiś czas lubię zrobic faworki, dzieci je uwielbiają
OdpowiedzUsuń