Faworki z serkiem mascarpone- składniki:
* 300 g mąki pszennej
* 250 g serka mascarpone
* 4 żółta
* 1 łyżka octu
* szczypta soli
* olej do smażenia
* cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, serek mascarpone, ocet i sól. Zagnieść ciasto. Drewnianym wałkiem bić ciasto kilka razy, po to, aby wtłoczyć w nie powietrze. Ciasto podzielić na 2 części, Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto bardzo cienko, na grubość około 2 mm. Następnie przy pomocy noża lub radełka wycinać paski szerokości koło 2- 3 cm. Następnie paski przeciąć w poprzek, aby miały długość około 6-7 cm. Każdy pasek delikatnie naciąć w środku i przełożyć przez niego jeden koniec.
W garnku rozgrzać olej, nie może być ani za zimny, ani zbyt gorący. Partiami wkładać faworki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyciągać je na ręcznik papierowy a następnie przekładać do miski. Schłodzone posypać cukrem pudrem.
* 300 g mąki pszennej
* 250 g serka mascarpone
* 4 żółta
* 1 łyżka octu
* szczypta soli
* olej do smażenia
* cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, serek mascarpone, ocet i sól. Zagnieść ciasto. Drewnianym wałkiem bić ciasto kilka razy, po to, aby wtłoczyć w nie powietrze. Ciasto podzielić na 2 części, Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto bardzo cienko, na grubość około 2 mm. Następnie przy pomocy noża lub radełka wycinać paski szerokości koło 2- 3 cm. Następnie paski przeciąć w poprzek, aby miały długość około 6-7 cm. Każdy pasek delikatnie naciąć w środku i przełożyć przez niego jeden koniec.
W garnku rozgrzać olej, nie może być ani za zimny, ani zbyt gorący. Partiami wkładać faworki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyciągać je na ręcznik papierowy a następnie przekładać do miski. Schłodzone posypać cukrem pudrem.
Polecam także:
Nigdy takich nie robiłam. Będę musiała spróbować,
OdpowiedzUsuńPolecam, składników potrzeba niewiele, a są naprawdę smaczne :)
UsuńMniam. Jeśli faworki są delikatne i chrupiące to idealnie. :)
OdpowiedzUsuńIdealne na tłusty czwartek. Może nawet synek by mi pomógł w kuchni
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak smakują faworki z mascarpone. Jak dotąd robiłam tylko tradycyjne, ale chyba pora odejść od schematu. ;)
OdpowiedzUsuńW ciąży robiłam je bardzo często. Synek ma 6 lat i od tamtej pory nie jadłam faworków
OdpowiedzUsuńUwielbiam faworki, ale nigdy nie próbowałam ich z serkiem mascarpone. To brzmi bardzo interesująco! :)
OdpowiedzUsuńChodzą za mną faworki juz od jakiegoś czasu. Muszę w końcu je zrobić.
OdpowiedzUsuńNietuzinkowy przepis. Nie mogę się doczekać aż przetestuję. Dzięki.
OdpowiedzUsuń