BARSZCZ UKRAIŃSKI

Barszcz ukraiński to pyszna zupa z warzywami, kapustą i fasolą. Oczywiście nie może tu zabraknąć czosnku, duuużo czosnku :) W niektórych domach zupa ta podawana jest z kleksem śmietany, jednak u mnie śmietany nie dodaję praktycznie do żadnej zupy. Ile kucharek tyle przepisów na barszcz, ja postaram się dziś opisać Wam krok po kroku jak gotuje go ja. Zajadała się nim córka a i znajomi się załapali, wszyscy zjedli, więc chyba smakowało ;)


Składniki:
* 3 podudzia z kurczaka
* 3/4 szklanki fasoli Piękny Jaś (fasolę najlepiej namoczyć na noc)
* 5-6 średnich buraków
* 2 marchewki
* nieduży korzeń pietruszki
* kawałek korzenia selera

* 4 średnie ziemniaki
* pół główki niedużej białej kapusty
* 3 łyżki przecieru pomidorowego
* około 2- 3 łyżek octu spirytusowego
* 5 liści laurowych
* 7 ziarenek ziela angielskiego
* 3 ząbki czosnku
* pół niedużej cebuli
* 1 łyżka masła
* sól i pieprz do smaku
* około 4 litrów wody

Wykonanie:
Fasolę wsypać do miski, zalać wodę i tak odstawić, najlepiej przygotować to dzień wcześniej, żeby fasola moczyła się całą noc.
Mięso z kurczaka umyć, włożyć do garnka, dodać korzeń pietruszki i selera oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Wsypać do smaku sól i pieprz, dodać ziele angielskie i liście laurowe, ugotować wywar na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie mięso wyjąć z garnka (można je użyć do pierogów, krokietów, pasztetu lub sałatki). następnie do wywaru dodać pokrojone w kostkę buraki i namoczoną odlaną z wody fasolę, od razu wlać ocet, w ten sposób barszcz nie straci swojego koloru. Całość gotować do czasu aż buraki i fasola będą na wpół miękkie. Kolejno ziemniaki pokroić w drobną kostkę, kapustę drobno poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko łącznie z przecierem pomidorowym dodać do zupy. Gotować wszystko do miękkości. Na patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać ją na samym końcu do zupy, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.  





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger