BRZOSKWINIOWA ŻELKA DO TORTU (Z BRZOSKWIŃ W PUSZCE)

Żelka brzoskwiniowa to nic innego jak zblendowane owoce brzoskwini z dodatkiem żelatyny. Tego typu żelki to doskonały dodatek do tortów. Najczęściej przygotowuję żelkę malinową, która swoim kwaskowatym posmakiem idealnie przełamuje słodycz kremów. Tym razem jednak postawiłam na żelkę z brzoskwiń, natomiast słodycz całego tortu przełamałam frużeliną z owoców leśnych. 
Kochani pamiętajcie jednak jedną rzecz. Sama żelka nie przyklei się do biszkoptu. Należy najpierw na blat biszkoptu posmarować cienką warstwę kremu, na to położyć żelkę i ponownie posmarować cienką warstwę kremu.


Brzoskwiniowa żelka do tortu (z brzoskwiń w puszce)- składniki na żelkę o średnicy 18 cm:
* 220 g brzoskwiń z puszki
* 2-3 łyżeczki soku z cytryny
* 2 łyżeczki żelatyny+ 1/3 szklanki wody

Wykonanie:
Żelatynę wsypać do szklanki z wodą, wymieszać. Następnie kubek odstawić, aby żelatyna napęczniała, po czym trzeba ją podgrzać, żeby się rozpuściła.
Brzoskwinie z puszki zmiksować na puree przy pomocy blendera. Przełożyć to do garnka, dodać sok z cytryny. Całość podgrzać ciągle mieszając, aby puree się nie przypaliło od spodu. Wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.
Puree przelać do okrągłej foremki wyłożonej folią spożywczą o średnicy 18 cm. Blaszkę wstawić do lodówki na około 4-5 godzin.

Polecam także przepis na:








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)