Kochani pamiętajcie jednak jedną rzecz. Sama żelka nie przyklei się do biszkoptu. Należy najpierw na blat biszkoptu posmarować cienką warstwę kremu, na to położyć żelkę i ponownie posmarować cienką warstwę kremu.
Brzoskwiniowa żelka do tortu (z brzoskwiń w puszce)- składniki na żelkę o średnicy 18 cm:
* 220 g brzoskwiń z puszki
* 2-3 łyżeczki soku z cytryny
* 2 łyżeczki żelatyny+ 1/3 szklanki wody
Wykonanie:
Żelatynę wsypać do szklanki z wodą, wymieszać. Następnie kubek odstawić, aby żelatyna napęczniała, po czym trzeba ją podgrzać, żeby się rozpuściła.
Brzoskwinie z puszki zmiksować na puree przy pomocy blendera. Przełożyć to do garnka, dodać sok z cytryny. Całość podgrzać ciągle mieszając, aby puree się nie przypaliło od spodu. Wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.
Puree przelać do okrągłej foremki wyłożonej folią spożywczą o średnicy 18 cm. Blaszkę wstawić do lodówki na około 4-5 godzin.
Polecam także przepis na:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)