CYNADERKI (NERKI WIEPRZOWE) Z CEBULĄ

Cynaderki, czyli inaczej nerki wieprzowe z cebulą to pyszne podroby. Kto jeszcze nigdy nie próbował, koniecznie musi spróbować. Bardzo często robi się z nich gulasz, lub przyrządza w sosie, np pieczarkowym lub cebulowym. Natomiast moja propozycja to cynaderki z cebulą. Pyszne na obiad do ziemniaków z wody lub kolację z pajdą chleba. Tak przygotowane są miękkie, kruche i idealnie doprawione. Podroby te zapewne mają swoich zwolenników jak i przeciwników. A jak jest u Was? Lubicie czy nie bardzo?


Cynaderki (nerki wieprzowe) z cebulą- składniki:
* około 1 kg nerek wieprzowych
* 2 cebule
* 3-4 łyżki oleju
* do smaku sól, pieprz czarny mielony, suszony majeranek (użyłam przypraw Skworcu)
* woda do gotowania nerek

Wykonanie:
Nerki wieprzowe oczyścić, pokroić w plasterki. Przełożyć je do garnka, zalać wodą. Gotować około 3-4 minuty od momentu zagotowania się wody. Ugotowane nerki wyjąć z wody na durszlak, osuszyć.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić ją na średnio nagrzanym palniku grzewczym. Następnie dodać nerki, wsypać do smaku sól, świeżo zmielony pieprz i majeranek. Całość smażyć około 5 min na średnio nagrzanym palniku grzewczym, co chwilę mieszając.












6 komentarzy:

  1. Dzisiaj skorzystałem z przepisu. Myślę że będzie ok. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo zachęcająco. Wkrótce na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skorzystałem dzisiaj z przepisu, niestety gotowanie 4 min to za mało, nerki były twarde. Zauważyłem to dopiero po przesyłaniu ich do cebuli, dłuższe smażenie nic nie dało. Następnym razem muszę sprawdzać miękkość na koniec gotowania. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety na to jakie jest mięso i ile potrzebuje czasu na gotowanie czy smażenie ja już nie mam wpływu ;)

      Usuń
  4. Ja wcześniej moczę w mleku .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)