CYNADERKI (NERKI WIEPRZOWE) Z CEBULĄ

Cynaderki, czyli inaczej nerki wieprzowe z cebulą to pyszne podroby. Kto jeszcze nigdy nie próbował, koniecznie musi spróbować. Bardzo często robi się z nich gulasz, lub przyrządza w sosie, np pieczarkowym lub cebulowym. Natomiast moja propozycja to cynaderki z cebulą. Pyszne na obiad do ziemniaków z wody lub kolację z pajdą chleba. Tak przygotowane są miękkie, kruche i idealnie doprawione. Podroby te zapewne mają swoich zwolenników jak i przeciwników. A jak jest u Was? Lubicie czy nie bardzo?


Cynaderki (nerki wieprzowe) z cebulą- składniki:
* około 1 kg nerek wieprzowych
* 2 cebule
* 3-4 łyżki oleju
* do smaku sól, pieprz czarny mielony, suszony majeranek (użyłam przypraw Skworcu)
* woda do gotowania nerek

Wykonanie:
Nerki wieprzowe oczyścić, pokroić w plasterki. Przełożyć je do garnka, zalać wodą. Gotować około 3-4 minuty od momentu zagotowania się wody. Ugotowane nerki wyjąć z wody na durszlak, osuszyć.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić ją na średnio nagrzanym palniku grzewczym. Następnie dodać nerki, wsypać do smaku sól, świeżo zmielony pieprz i majeranek. Całość smażyć około 5 min na średnio nagrzanym palniku grzewczym, co chwilę mieszając.












3 komentarze:

  1. Dzisiaj skorzystałem z przepisu. Myślę że będzie ok. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo zachęcająco. Wkrótce na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)