SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA I BEKONU

Szaszłyki z piersi kurczaka i bekonu to nie tylko szybka propozycja na obiad, ale także doskonała przekąska imprezowa. Tak naprawdę szaszłyki można sobie komponować na różne sposoby... z warzywami, z ulubionym mięsem, na słodko z ananasem. Na mojej stronie znajdziecie już kilka propozycji na kolorowe szaszłyki. Te z piersi kurczaka i bekonu przygotowane są naprawdę ekspresowo. Podane z puree ziemniaczanym i buraczkami smakują wybornie. 


Szaszłyki z piersi kurczaka i bekonu- składniki:
* około 500 g piersi z kurczaka
* 8-9 plastrów bekonu
* patyczki do szaszłyków
* na marynatę: olej, sól, papryka ostra, papryka słodka

Wykonanie:
Olej wymieszać z solą, papryką ostrą i słodką. Pierś z kurczaka pokroić w równej wielkości kostkę. Dodać je do marynaty, wymieszać, żeby ta pokryła mięso. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Drewniane patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie. Plastry bekonu złożyć wzdłuż na pół, aby były mniej więcej tej samej szerokości co kawałki mięsa. Na patyczki nabijać na zmianę mięso i bekon.
Piekarnik nagrzać do 180°C, piec szaszłyki około 30 minut, co jakiś czas obracając je na drugą stronę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)