SCHAB W SOSIE MUSZTARDOWYM Z SERKIEM MASCARPONE

Schab w sosie musztardowym z serkiem mascarpone to kolejna pyszna odsłona tego mięsa. Jest ono kruche, sos jest delikatny, kremowy a musztarda dodaje mu wyrazistego smaku. Tak przygotowane mięso w sosie doskonale pasuje podane z ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. Mnie takie połączenie smaków bardzo zasmakowało i na pewno jeszcze nie raz powtórzę to danie :)
Przepis na kopytka --> kliknij tutaj
Przepis na kluski śląskie --> kliknij tutaj

Składniki na schab w sosie musztardowym z serkiem mascarpone:
* około 5-6 plasterków schabu bez kości
* 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
* 250 g serka mascarpone
* sól do smaku
* pieprz czarny mielony do smaku
* 3 łyżki mąki pszennej
* 300 ml wody
* 3-4 większe pieczarki
* olej do smażenia

Wykonanie:
Plasterki schabu lekko rozbić przy pomocy tłuczka. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Na talerz wysypać mąkę, obtoczyć w niej mięso z obu stron.
Na patelni rozgrzać odrobine oleju. Obsmażyć mięso z obu stron. Mięso zdjąć z patelni. Na olej od smażenia mięsa dodać pokrojone w plasterki pieczarki, lekko je podsmażyć. Do tego wlać wodę, dodać musztardę sarepską i serek mascarpone, całość mieszać, aż składniki się połączą. Doprawić sos solą i pieprzem. Do sosu dodać podsmażone wcześniej mięso, całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę. Całość trzymać na palniku grzewczym jeszcze 3-4 minuty, aby sos się zredukował i zgęstniał.











2 komentarze:

  1. Apetycznie wygląda. Lubię musztardowe sosy. Wydaje mi się, że do tego pasowałby również chrzan jako alternatywa.
    Wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również uważam, że z chrzanem równie będzie smaczne :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)