Składniki (taka ilość kremu wystarczy na jedno przełożenie tortu o średnicy 18-20 cm):
* 200 ml śmietany kremówki 36%
* 300 g białej czekolady
* 180 g serka mascarpone
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę wlać do rondelka, dodać połamaną czekoladę. Całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Nie można doprowadzić do wrzenia. Masę przykryć folią spożywczą, dotykając folią powierzchni śmietany, w ten sposób nie zrobi się skorupa. Rondelek wstawić do lodówki na minimum 6-7 godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia masę z rondelka przelać do miski, dodać serek mascarpone. Przy pomocy miksera całość ubijać na wysokich obrotach do momentu uzyskania puszystego, stabilnego kremu.
Tak przygotowany krem jest już gotowy do użycia.
Polecam też przepis na:
Witam. Mam niedługo tort do zrobienia. Czy z tego kremu da się zrobić plecionkę albo jakieś kwiaty ozdobne na torcie? Czy dobrze się robi takie ozdobne wzorki na torcie?
OdpowiedzUsuńCzy będzie się trzymać na tynku z gancze tym z białej czekolady co jest też tu na blogu?
Tak plecionka wyjdzie, krem jest bardzo stabilny. Na ganache z mojego przepisu również będzie się trzymał :)
Usuń