CHLEB RAZOWY PSZENNO- ŻYTNI NA DROŻDŻACH

Domowe pieczywo jest najlepsze i według mnie nie równa się tym w sklepowych półkach. Dlatego też dziś mam dla Was przepis na domowy chleb razowy pszenno- żytni na drożdżach. Ciasto rośnie bardzo szybko, a chleb jest pyszny. W całym domu cudownie pachnie, chleb smakuje wyśmienicie i długo zachowuje swoją świeżość. Pełny ziaren, z chrupiącą skórkę na zewnątrz. No coś pysznego :)


Chleb razowy pszenno- żytni na drożdżach- składniki:
* 250 g mąki pszennej chlebowej
* 250 mąki żytniej razowej typ 2000
* 50 g siemienia lnianego (użyłam Skworcu
* 50 g ziaren słonecznika łuskanego (użyłam Skworcu)
* 20 g płatków owsianych
* pół łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru
* 9 g suchych drożdży
* 500 ml letniej wody

Wykonanie:
Z 500 ml letniej wody odlać do osobnego kubka 100 ml. Dodać do kubka również cukier i suche drożdże, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki chlebowej, ponownie wymieszać. Kubek zakryć, odstawić na około 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Do miski wsypać obie mąki, siemię lniane, ziarna słonecznika, płatki owsiane, sól, wlać wodę i wyrośnięty zaczyn. Robotem z hakiem do wyrabiania ciasta dobrze je wyrobić. Ciasto będzie klejące, ale takie ma być. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 35-40 minut.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć wyrośnięte ciasto, ponownie odstawić na 10 minut.
Piekarnik nagrzać do 190'C, piec chleb około 45 minut.
Chleb po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić na kratce.

Polecam także:













1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)